Reetta Angelvo-Riipinen Rohkeutta muuttaa mitkä voimme

Kirje Helsingin Kaupungin Sote-lautakunnalle omaishoidon leikkauksista

Hyvät Helsingin kaupungin sote-lautakunnan jäsenet! Teidät on laitettu paljon vartijoiksi, kun teillä on nyt mahdollisuus vaikuttaa, miten Helsingin Kaupunki kohtelee meitä omaistaan hoitavia henkilöitä. Tietooni on kiirinyt, että viime vuonna päivitettyä omaishoitolakia on lähdetty soveltamaan täysin päivitetyn lain vastaisessa hengessä eli huonontamalla omaishoitajien asemaa. Kun hallituksemme nimenomainen kärkihanke on ollut omaishoitajien määrän lisääminen ja vapaapäiväoikeuksien parantaminen, niin Helsingissä on lähdetty tulkitsemaan lakia kautta rantain ja sijoittelemalla uudella pisteytysmallilla eri vammoista kärsiviä eri asemiin. YK:n vammaissopimushan lähtee siitä, että vammaisen ihmisen toimintakyvyn tulisi määrittää avun tarve – ei diagnoosit ja nimikkeet. Virkamies työnä tehdyssä uudessa ohjeistuksessa tukea alentavina seikkoina on pidetty koulun tai päivätoiminnan käymistä, uusia hoitopisteyksiä ja vammojen tai sairauksien oireita.

http://www.jaatinen.info/files/Omaishoidon_tuen_pysyvaisohje_18_1_2017.pdf

Miten on mahdollista, että hallituksen hyvää tarkoittava uudistus omaishoidon vapaiden laajentamisesta myös alimpaan hoitoisuus-luokkaan, on osattu tulkita näin hirtehisesti joiltakin omaishoitajilta tukea leikkaamalla? Näin lyhytnäköisesti ei voida toimia. Jos me kaikki 4000 omaishoitajaa Helsingin kaupungissa laittaisimme hanskat naulaan tulisi se todella kalliiksi tälle kaupugille. Lasku olisi pitkälle yli miljardin euron.

Monien muiden omaishoitajien tavoin avustan veljeäni päivittäin, ja jos en enää jaksaisi tätä pestiä hoitaa, niin tulisi se maksamaan kaupungille vuodessa pitkälle yli 125 000 euroa ympärivuorokautisessa asumisyksikössä. Sen sijaan kaupunki säästää ympärivuorokautisen hoitoyksikön paikassa, kun toimin veljeni omaishoitajana ympäri vuoden, viikon jokaisena päivänä. Palkkioni on noin 5 % siitä, mitä veljeni hoito aiemmin maksoi yhteiskunnalle laitoshoitovuorokausina. On täysin järjenvastaista lähteä leikkaamaan tämän tasoisten hoidettavien kohdalla yhtään senttiä, vaikka hoidettava kävisi viisi kertaa viikossa päivätoiminnassa tai koulussa tai saisi muutaman lisävuorokauden tilapäishoitoa. Kaupungimme säästöt ovat mittavat kiitos niiden 4000 omaishoitajan.

Nyt teidän kuntapoliitikkojen kädessä on iso päätös – lähdettekö leikkaamaan omaishoidon palkkioita, joka olisi täysin hallituksen aikaansaaman uudistetun omaishoitolain vastaista – vai sen sijaan parannatteko omaishoitajien asemaa, lisäättekö kaupunkimme omaishoitajien määrää ja vapaapäiväoikeuksia sekä tukiluokkaa? Jälkimmäisellä tavalla toimimalla todennäköisesti säästätte samantien kaupungimme varoja vähentyvissä laitoshoitomaksuissa.

Virkamiestyönä laadituissa soveltamisohjeissa on muun muassa täysi-ikäisten toisen maksuluokan kohdalla lueteltu ensin hirvittävä määrä hoitoisuutta. Tiivistän sen muutamaan lauseeseen. Henkilö tarvitsee avustamista seuraavissa asioissa: Peseytyminen, ruokailu, liikkuminen, lääkitys, pukeminen, wc-toiminnot ja muut sairaanhoidolliset toimeenpiteet ja nämä kaikki on toteuduttava joko jatkuvasti tai ympärivuorokautisesti. On selvää, että jo toisessa maksuluokassa hoidetaan henkilöitä, jotka ilman omaishoitajan apua olisivat ympärivuorokautisessa yksikössä hoidettavana. Nyt uusien ohjeiden mukaan, kuitenkin tukea lasketaan, jos hoidettava saa tukitoimena mm. päivätoimintaa 2-5 päivänä viikossa. Mielestäni tämä ei voi toimia tukea alentavana perusteena, kun kyse on näin runsaasti apua tarvitsevista henkilöistä.

Rakkaat kuntapäättäjät – ottakaa tämä meidän omaishoitajien hätä nyt vakavasti. Tutkikaa ennenkuin hutkitte ja laatikaa uusi, parempi ohjeistus kaupunkimme virkamiehille, jotka lähtevät ohjetta soveltamaan. Kun te sen teette, tulette saamaan paljon kiitosta meiltä omaishoitajilta ja meidän hoidettavilta sekä kaikilta kaupunkilaisilta, kun veroäyriä ei tarvitsekaan nostaa lisääntyneiden laitosmaksujen vuoksi. Tehkää ainut ja oikea ratkaisu eli lykätkää uuden omaishoidon ohjeistuksen eli PYSY021-toimeenpanoa, laatikaa uudet, paremmat ohjeet ja helpottakaa omaishoitajien taakkaa lisäämällä ne vapaapäivät myös alimpaan tukiluokkaan päivitetyn omaishoitolain mukaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Reetta Angelvo-Riipinen kirjoitti:

[Monien muiden omaishoitajien tavoin avustan veljeäni päivittäin, ja jos en enää jaksaisi tätä pestiä hoitaa, niin tulisi se maksamaan kaupungille vuodessa pitkälle yli 125 000 euroa ympärivuorokautisessa asumisyksikössä],

- Sinä säästät yksin kaupungille yli 125 000 euroa vuodessa!

Jos otetaan kaikki omaishoitajat Suomessa, joita on noin 60'000, mutta omaishoitotukea saa alle 40'000, vaikka läheisistään päivittäin huolta pitäviä on arviolta noin 300'000

Sitran tekemän selvityksen mukaan siinä säästetään yhteiskunnan varoja yli miljardi!: (UV 30.3.2011 Päivi Seppälä "Suomessa jopa 60 000 ihmistä hoitaa omaistaan”).

Muutaman vuodentakaisen Omaishoitotutkimuksen mukaan suurin osa läheistään arjessa auttavista ei ole ajatellut olevansa omaishoitaja. Tämän tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen auttaa läheistään, jolla on vaikeuksia selvitä yksin arjessa.

Kiitos kirjoituksesta! Tiedän mitä on olla omaishoitaja ja kuinka raskasta se on.

Käyttäjän ReettaAngelvoRiipinen kuva
Reetta Angelvo-Riipinen

"Sitran tekemän selvityksen mukaan siinä säästetään yhteiskunnan varoja yli miljardi!: (UV 30.3.2011 Päivi Seppälä "Suomessa jopa 60 000 ihmistä hoitaa omaistaan”)"

Varoja säästetään varmasti enemmänkin kuin miljardi koko Suomen mittakaavassa. Omaishoito on kunnille kaikkein halvin ratkaisu. Siksi sitä tulisi tukea, eikä alkaa koettelemaan omaishoitajien kärsivällisyyttä tukia alentamalla ja leikkaamalla.

"Muutaman vuodentakaisen Omaishoitotutkimuksen mukaan suurin osa läheistään arjessa auttavista ei ole ajatellut olevansa omaishoitaja. Tämän tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen auttaa läheistään, jolla on vaikeuksia selvitä yksin arjessa."

Tiedän kotihoidossa työskennelleenä, että meillä on todella paljon arjessaan omaisiaan auttavia omaisia, eikä sitä määritellä omaishoitajuudeksi. Kuitenkin omaisten työpanos on niin merkittävä, että ilman sitä apua systeemi olisi todennäköisesti romahtanut aikapäiviä sitten.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Omaishoitajilla on iso valta käsissään, he eivät vain käytä sitä. Suomalainen ei kehtaa. On maita joissa kehdataan ja se myös auttaa.

Ihmisten on itse ruikuttamisen sijaan lähdettävä liikkeelle. Epäsosiaalisuus yhteisten asioiden hoidossa on monen ongelman syy.

Jos omishoitajat lähtisivät joukolla viemään läheisensä sairaalaan. Sairaala ei voi jättää heitteille. Alkaa tapahtumaan. Se herättää huomiota. Heikompiosaiset ensimmäisenä kärsivät ihmisen yleisestä laiskuudesta yhteisten asioiden hoitamisessa.

Ihminen piiloutuu laumaan ja vierittää vastuun muualle ja lopulta koko lauma toimii hölmösti. Tämä on ensisijaisesti tavallisten ihmisten syy.

Kuntien päättäjät ja valtio vain antavat omaishoitajien kiukutella. Se on pieni haitta, kun syntyy iso säästö. Ihmisen inhimillistä välittämistä läheisestä käytetään julmimmalla tavalla hyväksi. Kunnat säästävät paljon rahaa ja omaishoitajat kärsivät suuren työtaakkansa vuoksi. Sama ilmiö on vanhustenhoidossa laitoksissa. Tätä on jatkunut pitkään.

On turha odottaa muutoksia. Yhteiskunta ei toimi niin, että kun asioita nostaa usesti esiin, niiden tilanne muuttuisi. Jos ei ole riittävää painoarvoa äänestäjäryhmänä, pitää käyttää muita keinoja.

Käyttäjän ReettaAngelvoRiipinen kuva
Reetta Angelvo-Riipinen

"Omaishoitajilla on iso valta käsissään, he eivät vain käytä sitä. Suomalainen ei kehtaa. On maita joissa kehdataan ja se myös auttaa.

Ihmisten on itse ruikuttamisen sijaan lähdettävä liikkeelle. Epäsosiaalisuus yhteisten asioiden hoidossa on monen ongelman syy."

Olen samaa mieltä. Kunpa saisimmekkin lähtemään omaishoitajat liikkeelle. Muutama vuosi sitten omaishoitajat osoittivat mieltä, mutta tuohon mielenilmaukseen osallistuneet kertoivat, ettei se ylittänyt edes uutiskynnystä. Ilmeisesti merkitys olikin lähinnä symbolinen.
Liikkeelle lähtö tapahtuu, kun riittävän moni kokee, ettei ole muuta vaihtoehtoa.

"Ihmisen inhimillistä välittämistä läheisestä käytetään julmimmalla tavalla hyväksi."

Tästä olen samaa mieltä. Vielä muutama vuosi sitten jotkut pienemmät kunnat saattoivat katkaista omaishoidon tuet kesken vuoden yksipuolisella ilmoituksella, kun oli pakko säästää. Kunnat ottivat tietoisen riskin siinä, että laskivat sen varaan, että omaiset jatkavat läheisen hoitoa vaikka ilmaiseksi. Oliko näissä tehty kuntakohtaista seurantaa säästöjen lopputuloksista - sitä en tiedä? Olisi kyllä syytä ollut. Tässä ilmeisesti yksi syy, miksi omaishoitoa on koitettu saada kuntien maksuvastuulta Kelalle.

Toimituksen poiminnat